KLAASJE.COM

 

 

homunculus banner

Homunculus

Het onbewuste wordt vaak verbeeld als een soort mannetje in ons hoofd, een "Homunculus". Dit mannetje bestuurt vanaf hier al ons doen en laten. Het stuurt onze bewegingen en neemt grote of kleine beslissingen voor ons. Sommige mensen zijn blij met dit idee. Zij vinden het fijn dat ze niet overal over na hoeven denken, of zien het als een soort sturing van boven. Anderen vinden het een ongelukkig idee. Hoe controleer je je onbewuste, en wat stuurt dit onbewuste dan weer aan? Waarom doen wij dingen waar we niet direct zelf iets over te zeggen hebben?

Om daar achter te komen wordt al jaren lang onderzoek gedaan naar het onbewuste. We proberen er op alle mogelijke manieren achter te komen wat het is, hoe het zich gedraagt, en misschien nog wel belangrijker, waarom het zich zo gedraagt. Ondanks al deze inspanningen zijn er nog altijd geen sluitende antwoorden, en worden er constant net zoveel idee├źn over het onbewuste geponeerd als er verworpen worden.

Dit werk is een verwijzing naar de ongrijpbaarheid van het onbewuste. Mijn beeld van hoe dit mannetje er uit zou zien als het echt in ons hoofd zat. Helaas is dit beeld nooit goed te zien omdat net altijd voor ons wegvlucht. Wanneer we hard genoeg lopen om er dan toch een glimp van op te vangen is de volgende barrière. De schedel waar we in kijken vervormt ons beeld van het onbewuste, waardoor we nooit tot zijn ware aard doordringen.

De kijker ziet een sokkel met daarop een glazen hoofd, in het hoofd bevindt zich een verbeelding van een homunculus. Als de kijker de afbeelding probeert te bekijken keert dit hoofd zich van hem af.

Met dank aan Joost van der Borg voor assistentie bij het programmeerwerk.